Projektek|Iroda Épület 

OTP M12 irodaház

  • 1131 Budapest, Madarász Viktor u. 12.
  • átadás éve: 2022

Közel ötvenezer négyzetméter alapterületű, új székházba költözött a régió meghatározó pénzintézete, az OTP: a bankóriás az új budapesti épület közösségi tereinek tervezésével a MádiLáncos Studiót bízta meg.

A kampusz-léptékű házban a terek látványosak, de mégsem tolakodóak, az épület építészeti és belsőépítészeti megoldásai egyaránt kerülik a túlzásokat. A sugallt értékrend magabiztosságra, megbízhatóságra, friss részletekre, ugyanakkor összehangolt egészre épül, amivel a csoport csendes erejét mutatja.

A székház szigorú szerkesztettségét a belső harmónia, az üde terek és az áramló térélmény ellenpontozzák. Ennek megvalósításakor a MádiLáncos szakemberei számára a legnagyobb kihívást – a feladat léptéke mellett – az egybefüggő terek tagolása, a funkciók elkülönítése, illetve az irányító- és tájékoztatórendszerek magas szintű, komplex kialakítása jelentették.

A látványos lobby, az irodaterek és kollaborációs terek, az éttermek, a konferenciaterek és tárgyalók mellett egy innovatív co-working tér is létrejött. Az átjárók, átriumok és teresedések mind megteltek belsőépítészeti tartalommal, az elvonulás és az informálisabb tárgyalások helyszíneivé emelkedtek. A munkaegységekben, az aktív kollaborációs terekben és az irodaterekben az elkülönítést diszkréten megjelenített tematika vezeti: a víz, az égbolt és az erdő hangulatai segítik az épületen belüli orientációt és látványos, mégis túlzásoktól mentes egységeket képeznek.

A természetes fény, a tagoltság és az átláthatóság nemcsak az esztétikumot emelik, de a hatékony munkavégzés területén is támogatják a munkatársakat, az organikus vonalvezetés az épület több tízezer négyzetméterén átívelően egyszerre lágyít és összefog. Az új székház egyik meghatározó alapélménye az egy térbe rendezés építészeti és belsőépítészeti gesztusa. A bank szigorú szerkesztettségű székháza minden megoldásában a kiegyensúlyozottságot keresi.

Az épületben számos átjáró, átrium és belső udvar kapott helyet. A MádiLáncos Studio tervezői arra is gondoltak, hogy ezekben a belső terekben a „kubuson túli”, elsősorban tájépítészeti élmények is visszaköszönjenek. Az egyik kulcselem a biofília középpontba helyezése volt: a természetes anyaghasználat és a lágy színvilág mellett a növényvilág szinte körbeöleli a dolgozókat. A tájépítészeti elemek a külső térből beúsznak, az átlátások, a nyitott terek lehetőséget adnak a kint és bent közelítésére. A Váci úti irodafolyosó lüktetése ide érve csenddé szelídül, a fókuszált jelenlét a munkaegységekben és a közösségi terekben is biztosított.

A MádiLáncos Studio összehangolt munkájával olyan belsőépítészeti megoldások születtek, amelyek a hatékony munkavégzés és a komfortérzet-növelés fókuszain túl számos gesztussal tesznek azért, hogy a jelenleg elérhető legjobb technikai feltételek, az innováció és a friss designmegoldások váljanak a munkatársak jelenévé. A belsőépítészek az épület több pontján valósítottak meg a magyar piacon egyedülálló megoldásokat. Ilyenek például a továbbfejlesztett akusztikus mennyezet, a tájépítészet organikus vonalvezetésére szépen reflektáló design-csőlámpa, vagy a technológiai bravúrnak számító recepciós pult, amely fémkorongok egyedi mintázatát rajzolja meg, a pénzérmék geometrikus ritmusára utalva.