en

Graphisoft székház

2018 március, 1031, Budapest Záhony utca 7, 5700m2
A Graphisoft az első magyar vállalkozás, amely 1982 óta fejleszti az Archicad nevű, világszinten piacvezető szoftvert. 1998-ban a Duna melletti ikonikus irodaépületükbe költöztek, és hamarosan a cég mérete megnégyszereződött.
A tervezési feladat a székház belsőépítészeti újraértelmezése volt; számunkra a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy úgy alakítsuk ki az agilisan szerveződő szoftvercég kiszolgálására alkalmas flexibilis irodatereket, hogy közben elkerüljük a mára már túlhaladott “open office” nyilvánvaló hátulütőit. Beavatkozásunk során figyelembe kellett vennünk a Graphisoft hagyományait és kultúráját, valamint az épület jellegzetes építészetét. Nyitott terekkel transzparens térstruktúrákat igyekeztünk kialakítani, olyan közösségi kollaborációs terekkel operáltunk, amely téregységek eddig egyáltalán nem léteztek az épületen belül.
A megrendelő kifejezett kérése alapján kerültük a belsőépitészeti “design gegeket”, az eredeti épületeben megjelenő meleg anyaghasználatot tiszteletben tartották, harmonikus vizuális egység kialakítva a meglévő és az új anyagok, szerkezetek között. A közösségi terek megnyitása a különleges dunai környezet felé olyan kreatív igényes térstruktúrát hozott létre, ami teljesen újszerű környezetet teremtett a GRAPHISOFT számára.
A formatervezés a Demeter Design Stúdióval folytatott intenzív együttműködés eredménye.
 
A 2 tervező csapat parhuzamosan dolgozott; a MádiLáncos Stúdió alapvetően az irodaterekért és a tárgyalózónákért, a Demeter Design Stúdió a kollaborációs és az egyedi kiemelt funkciójú területekért felelt. Ebben az együttműködésben GRAPHISOFT nem klasszikus megbízóként, hanem társalkotóként szerepelt, a cég innovációjának köszönhetően a székház metamorfózisa párhuzamosan a virtuális térben mindig egy lépéssel a fizikai térben folyó átalakítás elött haladt.