en

Deloitte

2015 október, Budapest, 5200m2
2014 végén kezdtük meg a Deloitte irodák tervezését a Budapest városszövetében már ikonikus Erick van Egeraat által tervezett irodaépületben. A Deloitte Magyarországon az ország egyik vezető szakmai szolgáltató cége. Több mint 500 szakértőjének célja, hogy kiváló minőségű könyvvizsgálati és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtson ügyfeleinek. A Deloitte bérleménye a felújítás előtt is az ikonikus, nagy presztízsű Dózsa György úti épületben volt. A munkavállalók öt szinten található munkaterületeken dolgoztak, az egyik szintet részben az ügyfelek fogadására rendezték be. Az átalakítás egyik fontos célja volt, hogy a korábban több szinten elhelyezkedő irodatereket két nagy egybefüggő szinten oldják meg ezzel is elősegítve a funkciók és projektcsoportok közötti kollaborációt. Az ügyféltér megnövelése és megújítása is szükséges volt, hogy ezek a területek is reprezentálják a Deloitte által képviselt minőséget. A munkavállalók inputjainak elemzése után kialakult egy modern, kollaboratív terekkel egybeszőtt nyitott irodakoncepció. Az irodatér alakításánál egyik legfontosabb szempont az átlátható, világos irodaterek biztosítása volt, és ehhez használtuk az épület adottságait: a homlokzatokat és a belső átriumokat felszabadítva bevontuk a Városliget látképét az irodatérbe. Az alkalmazott színek a Deloitte brand színvilágából kerültek ki, azok árnyalatainak játékát kihasználva. A telítettebb színeket a mobíliák textiljein, pasztell változataikat viszont nagyobb felületeken, irodai falakon is alkalmaztuk. A Deloitte márka egyik alapértéke az innováció, ezt a megújult irodaterekben mind a műszaki megoldások, mind a technológia integrációja elősegíti (wifi, Skype for Business a vezetékes telefonok helyett). A térszervezésnél a szűkülő és bővülő perspektivikus térjátékokkal oldottuk meg azt, hogy a nagy egybefüggő tér kis intimebb vizuális zónákra oszlik. Eszközként használtuk az elforgatott, csoportokba rendezett zárt irodákat és az álmennyezeti játékot is. A szőnyeg merev, sávos rendszere és a szűkülő-bővülő térszervezés kölcsönhatásából egy merész, izgalmas játék alakul ki. Elválasztó elemként is működő, kollaborálás céljára kialakított mobíliákat, fókuszhelyiségeket iktattunk közbe, amelyek megbontják az irodai asztalsorok monotonitását, ezzel is elősegítve, hogy kellemes, emberi léptékű egységekre tagoljuk az egybefüggő irodateret. Az iroda tudatosan teret ad a megváltozott, szabadabb munkamódszereknek, a csoportos és fókuszált egyéni munkavégzésnek. A cég különös figyelmet fordított arra, hogy inspiráló közösségi tereket és jól használható break-out-okat alakítson ki. Így kerülnek a hidakra nappaliszerű sarkok, de a konyhák, és ahhoz csatolható étkezőbokszok stb. is közösségi térként működnek. Az új irodakoncepció figyelembe veszi a megváltozott munkavállalói igényeket, elősegíti a generációk együttdolgozását, és az Y-generáció számára is vonzó, ezzel is erősítve a Deloitte (employer) brandet. A végleges alaprajzi kialakítást, a bútorválasztást stb. kérdőívek és workshopok előzték meg, amik igyekeztek felmérni a munkavállalók irodahasználati szokásait, preferenciáit. A bútorok kiválasztásánál szavazásokat is tartottak. A dolgozók tájékoztatása, a belső kommunikáció folyamatos volt. A LEED-minősítés megszerzése kiemelkedő szempont a projektben. Egy jövőbe mutató irodatérnél a „zöld gondolat” alapkövetelményként ötvöződik a kialakítással, ez is jól mutatja mind a Deloitte, mind pedig a tervezőiroda ez irányú érzékenységét. A teljes iroda nagysebességű wi-fi lefedettséget kapott. Több az audio-vizuális eszköz és pl. a vonalas telefonok helyett a internetalapú telefont használnak a dolgozók.